There was an error in this gadget

Monday, November 28, 2011

Cambridge???

Salam all..

Here I am again..today we r gonna talk bout Cambridge trip..weee~!! I was there yesterday which was on 27th Nov 2011.. and how was the trip??? guess.. soo many experienced !..yeahhh~~gonna tell u guys along the essay later..hoho.. but it was fun though~ =) .. SeROnot + hmmmm

We rode a bus (Vision Company ke mende tah).. at 9 am in front of the library.. and wee~~~ it took us about 3hours++ to reach in Cambridge.. bila dah smpai.. strech2.. and yeah~! the first place to go is THE PUNTING~!!.. woohoo.. cantik woo..

Isnt it so pretty! yeahh.. we rode that! weee~ 5 pounds per person.. T_T


one of the Punting groups.. ^^,

yup2.. the punting experienced was so fun.. we were punting along the river..it was soooooo funnnn~!!! yeahhh.. cuma kak umi, kak fai, atul and citah je yg x der... agaga.. pegi sana sorang2.. eby xdpt dtg sbb ade exam.. supposedly pegi ngn other malay students.. but then.. budak2 tu cancel last2 minutes.. maka.. bermulalah pengembaraan bersama group student Chinese malay.. and Hong Kong~! yeahhh.. wohoooo~!! T_T .. moral.. jgn la pegi jln2 kalau xde best fren..

so..nak jadikan cerita.. after punting..yeah.. let s go walk around the Cambridge city.. wohoo.. semasa berjalan menuju ke bndar kecil itu.. then suddenly :

stupid guy: hello..hey..i just want ur 30 sec time..this is punting.. (smbil memegang board punting).. bla bla bla bla..

sengal..xde nak tnya kiotrang dulu ke..dah naik ke belom..main terjah je.. aish2.. (time ni ok je).. maka aku dengarlah penerangannya.. in the middle the enthusiasm talked...then Meliss interrupted him..

Melissa : oh we ve been there..

dengan rasa bersalah dan kesian melihat kebersungguhan jntan itu menerangkan segala2..aku mencuit Melissa (means..to let him say wat he wanna say).. so that..later we just gonna say no.. or.. we ll come back later la kan.. xtau la intention aku ni salah ke ape kan..kesian pulak tgk die terangkan punting tuh dengan bersunguh2..then.. habis la budak tu menerangkan sume.. dan aku hanya mengangguk2.. then here it comes the most crucial part.. yeahh~!!..

the stupid guy : let s go.. come2.. (paksa2)

me : errrr.. we ll come back later..we wanna see around Cambridge for awhile..later k..

the stupid guy : y? later it will be closed..u cant even enter the colleges coz they are all closed now...come.. (smbil buat muka pelik and paksa2)..

err..

the stupid guy : or.. u guys have been there? (baru nak tnya?.. sengal!!!)

me : errrr... yeah.. "^^,

then..the moment freeze..

stupid stupid guy : F**K you!!! y are u wasting my precious time!!!!!!

......... tergamam

yeah.. tht was my experienced..hohoho..sabar jela.. maka.. selanjutnya.. berjalan2 la lagi.. dan ahli2 group berenti di kedai kopi dan eskrem dan crepes..dan menjamu selera..its already 3pm..memandang aku sorang je yg Muslim..so..i ve asked excused from Melisssa (meet melissa..Malaysian chinese.. one of my fren here ^^,)...to pray jama' zuhur dan asar..

Melissa : yeah..go go..i wait for u here.. (Thanks Allah..she understand me)

so..jalan2 lah mencari tempat yg xde org..mane la jln kosong ni..memandangkan..org ramai gila dan bersesak2 di Cambridge tuh..ye la..sume nak tgk Cambridge tu cam mana kan..famous la katakan..aigoo..

pencarian bermula..tapi xberjumpa..naseb baik dah amek wudu' awal2 tadi.. so..xdela gelabah nak carik bilik air pulak.. then.. yeah.. jumpa.. satu lorong yg agak kecil..but still ramai juga org yg lalu lalang..tapi better from the place outside which was really crowded with people..

letak kompas..dan bentang sejadah.. (time2 gini..kompem..memang xkusyuk solat..aduss..ya RabBb..Ighfirli..).. maka.. bertahanlah dengan padangan pelik matsalleh yg penuh dengan tanda tnya.. yeah..and I could also heard

anynomous : what is she doing?

hahaha.. menandakan solatku memang xkusyuk.. dan boleh rasa juga mereka men snap picture ku.. yeahh..famous sungguh hari ni.. tapi Alhamdulillah.. walaupon sorang..tapi Allah limpah rahmatnya dan memberikan aku courage untuk meng ignore 'them'.. nnti dlm kubuq.. solat aku jugak yg kene tnya.. bukan diorang kan? =)
Moral : kalau ada kemahuan..di situ ada jalan

then.. lepas round2 Cambridge..we ve heading back to Portsmouth at 5 30pm..and arrived around 9 pm.. solat jama' isya ngn maghrib kat rumah natra.. and.. alhamdulillah.. had nasik lemak for dinner..thanx Ummi and natra..coz jamu nasik lemak kol 12 pagi.. haha


Cambridge~

and now... the coursework~!!!!!!!!!!! agagagaa..bnyaknyeee~~

Friday, November 18, 2011

PortsMouth~

Assalamualaikum..

Setelah sekian lama..tiba2 rasa nak update belog..^^, ..Alhamdulillah..dah sebulan lebih menjadi student University of Portsmouth dan juga penduduk bandar kecil Portsmouth,UK ni..Well..I am doing good so far.. dalam masa sebulan..macam2 pengalaman juga dah berlaku..There s only one word that comes to mind bout those English people~ C.O.L.D hoho

Alhamdulillah..segala puji bagi Allah..moga2 aku sentiasa menjadi hambanya yang sentiasa bersyukur.. dapat menimba ilmu di tanah United Kingdom..bumi Allah yang sama...tapi suasana dan cuaca cukup berbeza..di kelilingi manusia2 yang majoritinya melupai tuhan yang sebenarnya..membuatkan aku sedikit sebanyak menghargai Malaysia.. dan yang paling penting menghargai nikmat ISLAM..

اللهم أعني على ذكرك وشكرك وحسن عبادتك
"Ya Allah ya Tuhan kami,bantulah kami untuk ingat padaMU,syukur padaMU & perelokkanlah ibadah kami terhadapMU"

About my classes..Alhamdulillah...Allah is helping me to be toughed and strong..classes are fun.. I ve also making new friends..most of my classmates are from Nigeria..they are all nice and warm.. Bammy,Rossa,Iffy,Kennedy,Prince,Mark,Dammi, and other classmates are from Arab countries, India, Europe, Romania (Andrew and Erkin.. =P).. fuhh... mat salleh cuma sorang je.. Mr Michael.. rambut dah beruban..but i think he s genius..dia buat courseworks sorang2..dlm kelas..dia je yang dok jawab soalan..even sume orang tak paham kelas Mr papademetrou.. surprisingly..he s the only person who can raised his hand and asked ..hehe...dan tiap2 hari dan minggu ayat yang famous adalah..

student1 : hi how are you today?
student2 : yeah im fine..thnx.. wat bout u?

bila hari jumaat

student 1 : have a nice weekeend
student 2 : u too

Maybe im gonna miss those conversations when Im goin back to Malaysia later..haha..
But still, xleh nak di banding dengan suasana UIA.. seriously.. I really missed those degree moments.. sob sob.. kak umi, nadiatul,kak fai, citah...and rakan2.. wuwuwuwu~

For Msc students..we have no midterms and quizzes here. Only courseworks which we called assignments in Malaysia..one big coursework for each subject..30% from total marks.. fuhh..sungguh malas nak buat.. ya rabB..jauhilah aku dari kemalasan.. =P.. courseworks dah berlambak2..tapi malas nak buat..midterm dan kuiz xder..soo sungguh rilek smpai xsedar teaching weeks dah nak habis..dan date line semakin hampir..adusss~!

Portsmouth city is quite ok..except for those English people here who are quite arrogant and rude towards 'foreigners'.. yang lain Ok lah.. huhu.. cuaca Portsmouth xsesejuk tempat lain..paling rendah suhu..1 degree celcius but mostly suhu is around 6-7 degree now..gigil2 la jugak...masa mula2 sampai..masyAllah..gigil2.. pakai baju 2-3 lapis..tapi housemates sume rileks aje.. siap pakai t-shirt je.. ^^,

Malaysian pon agak ramai kat sini.. tiap2 jumaat ade usrah..Alhamdulillah... K lah.. stop kat sini la.. lots to write..but I am afraid the box wont fit..haha.. gotta save some of the stories for later.. =P





Friday, September 23, 2011

denyut2 ~

Alhamdulillah.. hilang da sakit kepala..semalam drive seharian suntuk (xde la seharian sangat..start keluar tengahari).. picked up ija dari sekolah..pegi gunting rambut sebelum fly...

anonymous : rasa2.. ada kedai gunting rambut muslimah area2 kedai tuh..
saidatul : ye kee? waa best nye..

dan apabila dengan yakinnya..drive sesorang ke kedai tersebut..terlihat tanglung merah tergantung kat depan pintu..aiyyakk..betulka ini kedai gunting rambut muslimah?ha ha.. isk..masuk je la kan?

'alooo..selamat latangg!'.. sah kedai cina!.. ha ha.. mujur semuanya perempuan..alang2 da dtg..mls nak patah balik..yg lawaknye.. cina2 perempuan tuh tolong cover kot2 laki nak masuk..
' kalau ada lelaki mau masuk..saya kasi dia balik dulu la..lu jgn lisau'.. ha ha..

dan.. sakit kepala sejak tngahari..berlanjutan smpai ke petang..lepas maghrib..terus telan 2 biji panadol..dan..zZZZZz.. Alhamdulillah.. bngun pagi2..dah xdenyut lagi...terbangun pukul 5 pagi untuk solat isya..huhu..setiap yg sakit mesti ada sembuhnya.. kalau sakit kepala xberenti2 ..haa..mcm mana? Alhamdulillah ya raBB..jadikanlah kami hamba Mu yang sentiasa bersyukur..

Oh..teringat doa bila di timpa musibah..ada kisah untuk doa ni.. kisah salah seorang isteri Rasulullah..Kisah Ummu Salamah..salah sorang isteri Rasulullah..sebelum dia menjadi isteri Rasulullah..kisahnya begini....

Umurnya sudah lanjut (70 tahun) dan kematian suaminya,Abu Salamah. Dia berasa sungguh sedih kerana terlalu sayang kepada suaminya itu. Siang dan malam matanya tidak boleh tidur. Tiba2 dia teringat suaminya pernah memberitahu, jika di timpa sesuatu musibah Nabi Muhammad SAW mengajarkan membaca zikir ini.

'Allahuma jurnii fi musibatii wakhluf liya khairan minhaa'

'Ya Allah, berikanlah aku pahala dalam musibah ini, dan gantikanlah aku dengan yang lebih baik daripadanya'

Ummu Salamah terus membacanya siang dan malam.Selepas habis edahnya, dia dilamar oleh Syaidina Abu Bakar r.a, tetapi ditolaknya.

Kemudian Ummu Salamah dilamar Syaidina Umar Ibni Al Khattab, namun dia menolak lamaran itu. Akhirnya Rasulullah menghantar orang untuk melamarnya, namun dia menolak dengan alasan sudah terlalu tua, ramai anak dan pencemburu orangnya. Namun Rasulullah tidak keberatan, mka berlangsunglah perkahwinan Ummu Salamah dengan manusia yang paling baik didunia sebagaimana permintaannya di dalam zikirnya sebelum ini.
SubhanaAllahh..!!

Alhamdulillah.. visa dah siap hari khamis lepas..tiket dah confirmed.. tunggu nak fly je ni.. May Allah ease everything.. debar2.. dup dup..

It s gonna be a hectic day also untuk hari ini.. nak g shopping barang2!!.. I have time for only this week untuk persiapan..! Semoga dipermudahkan Allah.. amiin

Maaf kak umi.. xsempat sngt2 nak pergi rumah Yanie..InsyaAllah.. lain kali kita date sama2 ye.. insyaAllah..moga2 ada rezeki untuk kita bertemu lagi.. T.T

nak pegi konvo UIA!!.. sob sob T.T



Wednesday, September 21, 2011

Tengah tunggu Visa.. hmmm~

hmm..MasyaAllah..lambat pula diorang nak issue Visa ni..kate cuma 3-5 hari je kalau xada masalah..petang tadi dah confirmkan ticket on 26th sept..naik Emirate.. if ada masalah dengan visa..nmpak gaya nak kene delay lagi la ni..kene bayar RM150 pula kalau nak delay.. adusss.. duit oh duit.. maaf abah ye..insyaAllah..nnti akak dah kaya..akak gnti balik ye..hehe.. <^.^>.. moga2 Allah permudaahh.. aminn..

Alhamdulillah..mujur ada org nak tunggu kat Airport Heathrow nnti....MasyaAllah..kalau minta pertolongan dari Allah..selalu dipermudah..

Dari Abu Hurairah r.a katanya: Nabi saw. bersabda: "Allah berfirman: "Aku menurut dugaan hambaKu terhadap Aku dan Aku bersama dengan dia, apabila dia mengingati (menyebut) Aku. Apabila dia menyebut Aku dalam hatinya, nescaya Aku menyebutnya pula sendiriKu. Dan kalau dia menyebut Ku di hadapan orang banyak, nescaya Aku menyebutnya pula di hadapan orang banyak yang lebih baik Kalau dia mendekatkan diri kepada Ku sejengkal, nescaya Aku mendekat kepadanya sehasta. Dan kalau dia mendekatkan diri kepada Ku sehasta, nescaya Aku mendekat kepadanya sedepa. Dan kalau dia datang kepada Ku berjalan biasa, nescaya Aku datang kepadanya berlari."

SubhanaAllah.. kasih sayang Allah itu amat besar ke atas Hamba2 Nya.. Ya RabB.. lindungilah kami daripada menjadi org2 yang sombong padaMu..Rabbi yassir wala tu'assir..

Kalau Visa siap minggu nie..tinggal lagi 5 hari je lagi nak fly! aa.. seramnyee.. sorang2 je kat sana!.. nk fly ni pon..xde kawan..tapi nasib baik agent travel tu mentioned, ade few students Malaysia yg naik Emirates juga on 26th ni..Ya RabB..pertemukanlah aku dngn mereka di KLIA nnti.. >.<

Masa kat UIA dulu..aku ada nadiatul,kak umi, kak fai, citah..dan rakan2 yg lain.. but this one is totally different..! now.. i ll become a foreigner!.. aaa! mcm2 perasaan berbaur...tape2..Allah kan ada.. *mode tenangkan diri..terasa mcm mimpi pula.. *cubit pipi~

InsyaAllah...moga2 dipermudah semua urusan di sana nnti..semoga Allah pertemukan aku dengan rakan yg sejiwa di UK..yang dpt remindkan aku pabila terleka..just like my beloved frens di Malaysia..aah..im gonna miss them soo much.. kak umiii, nadiatul,kak fai, citah, murni, and ada!

AGD ECE : 25th March 2011 - really miss my student life at UIA


Friendships which can never be replaced <^.^>

Beruntungnya bagi mereka yang beriman.. setiap pertemuan tiada ungkapan perpisahan..doa di titip pabila kerinduan..ukhuwah moga berkekalan hingga ke syurga idaman..amiin.. Guyz.. Ukhuwah fillah for ever.. insyaAllah~ <^^,>

ya RabB..moga dipermudah semua urusan.. amiinnn..

Saturday, September 17, 2011

~ya RaBb....Lindungilah aku daripada kemurkaanMu~

Rasa cinta pasti ada

Pada makhluk yang bernyawa
Sejak lama sampai kini
Tetap suci dan abadi
Takkan hilang selamanya
Sampai datang akhir masa
Takkan hilang selamanya
Sampai datang akhir masa
Renungkanlah..

Perasaan insan sama
Ingin cinta dan dicinta
Bukan ciptaan manusia
Tapi takdir yang kuasa
Janganlah engkau mungkiri
Segala yang Tuhan beri


(Renungkanlah,Hijjaz)


SubhanaAllah.. maha suci Allah yang menciptakan perasaan kasih sesama manusia...Ya RabB..seandainya perasaan yang Kau kurniakan ini menjadikan aku lalai kepadaMu.. ampunilah aku ya Khaliq.. gantilah ia dengan rasa cinta,kasih dan rinduku...hanya pada Mu..wahai tuhan yang Maha Pengasih dan Penyayang...kasihanilah Hambamu yang lemah ini ya RabB..


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..ya Allah..dan seandainya telah Kau catatkan dia milikku, tercipta buat ku..satukanlah hatinya dengan hatiku..Titipkanlah kebahagiaan antara kami..Agar kebahagiaan itu kekal abadi..


Tetapi ya Allah..Jika telah Kau taqdirkan..dia bukan milikku..Bawalah dia jauh dari pandanganku..Luputkanlah dia dari ingatanku..dan peliharalah aku dari kekecewaan..


Cukuplah engkau sahaja menjadi pemeliharaku..Di dunia dan aakhirat..Dengarlah rintihan hambaMu yang dhaif ini..


amiinnn....



Katakanlah: "Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, niscaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu." Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

(Al-Imran:31)





Thursday, September 15, 2011

''Wahai tuhanku permudahkanlah dan janganlah kau susahkan''

salam all..

Alhamdulillah, finally, another update from me after a long time (kak umi dok gelak je kat blog aku setiap kali bukak blog ni ye?).. hehehe

Alhamdulillah.. i am officially called a GRADUATE (Bachelor of Engineering (Communication) (Honours)).. yahoooo.. thnx Allah.. after all the hardships for 6 yearss!! still cant forget my abah's motto ; ' nak merangkak ke nak tertunggeng ke.. 3 pointer and above k''.. Alhamdulillah bah, anakmu ini berjaya menyahut cabaran itu.. hehe.. Alhamdulillah ya Rabb..

And now,im just waiting to fly to UK..pursuing my Master degree pula .. Alhamdulillah.. rezeki yang x disangka2.. MSc Communication System Engineering at University of Portsmouth,UK.. its always been my dream to study abroad..but, am I still be dreaming? ya Rabb.. Thanks To You.. Ya Rahman.. Its no longer a dream.. This is real man!.. >.<..

Seram la juga.. sbb sorang2 ni.. ya Rabb..permudahkanlah urusanku.. hmm.. MARA pon x bagi money lagi.. so sume kene pakai duit sendirik.. berkerut juga muka abah bila aku minta nak bayar sewa la..sewa pula 300 pound..kalau kali 5? RM1500!!.. MasyaAllah..MasyaAllah..nak kene langsai PTPTN la (harap2 boleh pending dulu bayaran smpai aku bekerja nnti)..nak beli barang2 la.. masyaAllah.. kalau org yang x berapa senang? mcm mana ye? Mama kater..time die dolu2.. smpai siap gadai tanah..tu kalau ada tanah.. kalau xder? SubhanaAllah..sesungguhnya rezeki tu dtg dari Allah..kan?

so..on monday, nak kene hntar perjanjian..hopefully there will be no problems.. then i just have to wait for Visa application..hopefully, yang tu pon xde masalah juga...<^.^>

and the expected flight is on 26th sept..

.. Ya RabB.. permudahkanlah urusan ku..

Gonna miss my beloved frens(namely kak umi, kak fai, atul and citah) and family !...

Wednesday, March 30, 2011

Mak cik Cleaner..

Adus penin (symptom2 biasa dikala final exam..huuu ).. semalam tido awal lagi, then terbangun kol 2 30 am..pastu dah xleh lelap mata..lepas mentelaah sekejap..badan dah gigil2.. tangan dah peluh2 (effect nescafe..aduss)..lepas subuh ingat nak tdo kejap..mata xleh nak tutup.. bukak laptop.. update belog la..hehe.. =P

Mak cik cleaner ni awal2 pagi lagi dah ader kat UIA..time internship dulu (kene bangun awal sebab nak pegi kerja.)..selalu nmpak makcik2 ni smpai UIA dalam pukul 6 - 630 am ..rajinnye diorang..pukul brapa la diorang bangun yer.. cuci tandas..cuci longkang asrama..pernah pulak ternampak makcik2 ni cabut pokok2 renek yang dah tumbuh subur kat dalam box..pastu tanam ngn pokok baru..(terfikir..makcik2 ni xder kerja ke? pokok tu da hidup subur dah..dicabutnya..terpaksa pulak tunggu pokok baru tuh hidup pulak..)..mungkin superior yang suruh kot.. hmm.. ape2 pon.. aku pernah terfikir..bersungguh2 mereka bekerja..kekadang kene jeling je ngn bdak2 asrama ni..kalau air sampah yang diorang angkut tu menitik..budak2 asrama merungut.. terpaksa diorang lap balik air sampah tu..x bagi berbau.. tiap2 hari tu je la kerja diorang.. gaji pon xseberapa.. tapi sebab nak cari rekezi halal.. mak cik cleaner jjang~!

bila dah dekat waktu nak grad ni.. dalam kepala asyik berlegar soalan.. nak kerja apalah aku lepas ni.. bukan aku sorang je..rakan2 yang lain pon sama.. siap ader yang post dalam fb..

"If You Want An Open Career, Do Engineering. You Won't Know What You End Up Doing. p/s: I wonder what will I do~ (1.47pm) (boss,2011)."

Dah belajar 6 tahun bagai nak pecah kepala..dekat2 nak grad takot xdapat kerja pulak.Seram jugak kekadang dengar..budak2 lepasan engineering ni bnyak menganggur or kerja kat tempat yang xberkaitan dengan lansung dengan ijazah diorang. hmm.. tapi tape lah.. Allah kan ada.. =)

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Sesungguhnya roh al-Qudus telah datang kepada aku memberitahu bahawa seseorang itu tidak akan mati selagi tidak sempurna rezeki Allah S.W.T. kepadanya. Maka takutlah kepada Allah S.W.T. dan berusahalah dengan baik; dan lambatnya datang sesuatu rezeki itu janganlah menjadi pendorong kepada kamu untuk melakukan usaha mencari rezeki berbentuk maksiat kerana sesungguhnya rezeki Allah S.W.T. tidak akan dapat diperolehi melainkan dengan cara ketaatan.” (
Riwayat Ibn Majah dan al- Tabrani
)

rakan2..jangan risau ye..insyaAllah..aderlah rezeki di mana2 tuh..<^.^>.. keep on berusaha untuk cari kerja..dah penat belajar 6 tahun.. sekarang ni time cari kerja pula..huuu~

gambar ni time apply kerja bersama atul, kak umi dan kak fai..tgk..bnyak booth diorang buka..
dalam bnyak2 booth ni..moga2 tersangkutlah satu..ameen..

selain berusaha.. marilah kita berdoa.. ingin berkongsi doa ni bersama rakan2..


"Ya Allah, apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, apabila di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya , juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang kujangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi keberkatan sehinggakan kutidak memerlukan sesiapa selain dari-Mu, dan jadikanlah kedua tanganku ini berada di atas dengan suka memberi dan menderma, dan jangan jadikan dua tanganku ini di bawah dengan suka meminta-minta, sesungguhnya Engkau amat berkuasa ke atas setiap sesuatu".. ameen..

jam di laptop dah menunjukkan 7 30 am..time to smbung menelaah semula.. aja-aja fighting~!..