There was an error in this gadget

Friday, November 18, 2011

PortsMouth~

Assalamualaikum..

Setelah sekian lama..tiba2 rasa nak update belog..^^, ..Alhamdulillah..dah sebulan lebih menjadi student University of Portsmouth dan juga penduduk bandar kecil Portsmouth,UK ni..Well..I am doing good so far.. dalam masa sebulan..macam2 pengalaman juga dah berlaku..There s only one word that comes to mind bout those English people~ C.O.L.D hoho

Alhamdulillah..segala puji bagi Allah..moga2 aku sentiasa menjadi hambanya yang sentiasa bersyukur.. dapat menimba ilmu di tanah United Kingdom..bumi Allah yang sama...tapi suasana dan cuaca cukup berbeza..di kelilingi manusia2 yang majoritinya melupai tuhan yang sebenarnya..membuatkan aku sedikit sebanyak menghargai Malaysia.. dan yang paling penting menghargai nikmat ISLAM..

اللهم أعني على ذكرك وشكرك وحسن عبادتك
"Ya Allah ya Tuhan kami,bantulah kami untuk ingat padaMU,syukur padaMU & perelokkanlah ibadah kami terhadapMU"

About my classes..Alhamdulillah...Allah is helping me to be toughed and strong..classes are fun.. I ve also making new friends..most of my classmates are from Nigeria..they are all nice and warm.. Bammy,Rossa,Iffy,Kennedy,Prince,Mark,Dammi, and other classmates are from Arab countries, India, Europe, Romania (Andrew and Erkin.. =P).. fuhh... mat salleh cuma sorang je.. Mr Michael.. rambut dah beruban..but i think he s genius..dia buat courseworks sorang2..dlm kelas..dia je yang dok jawab soalan..even sume orang tak paham kelas Mr papademetrou.. surprisingly..he s the only person who can raised his hand and asked ..hehe...dan tiap2 hari dan minggu ayat yang famous adalah..

student1 : hi how are you today?
student2 : yeah im fine..thnx.. wat bout u?

bila hari jumaat

student 1 : have a nice weekeend
student 2 : u too

Maybe im gonna miss those conversations when Im goin back to Malaysia later..haha..
But still, xleh nak di banding dengan suasana UIA.. seriously.. I really missed those degree moments.. sob sob.. kak umi, nadiatul,kak fai, citah...and rakan2.. wuwuwuwu~

For Msc students..we have no midterms and quizzes here. Only courseworks which we called assignments in Malaysia..one big coursework for each subject..30% from total marks.. fuhh..sungguh malas nak buat.. ya rabB..jauhilah aku dari kemalasan.. =P.. courseworks dah berlambak2..tapi malas nak buat..midterm dan kuiz xder..soo sungguh rilek smpai xsedar teaching weeks dah nak habis..dan date line semakin hampir..adusss~!

Portsmouth city is quite ok..except for those English people here who are quite arrogant and rude towards 'foreigners'.. yang lain Ok lah.. huhu.. cuaca Portsmouth xsesejuk tempat lain..paling rendah suhu..1 degree celcius but mostly suhu is around 6-7 degree now..gigil2 la jugak...masa mula2 sampai..masyAllah..gigil2.. pakai baju 2-3 lapis..tapi housemates sume rileks aje.. siap pakai t-shirt je.. ^^,

Malaysian pon agak ramai kat sini.. tiap2 jumaat ade usrah..Alhamdulillah... K lah.. stop kat sini la.. lots to write..but I am afraid the box wont fit..haha.. gotta save some of the stories for later.. =P





1 comment:

nrashida said...

Alhamdulillah 'ala kulli hal...lumrah hidup. nak tak nak kena lalui jugak kan..hidup kat malaysia or mana2 pun, life must go on..till the end..chaiyok2 saed! :)